De Lot met kinderen – De vakantie van Nienke

De Lot met kinderen – De vakantie van Nienke

De Lot met kinderen. Nienke was afgelopen zomer met haar vriend Martijn en hun twee kinderen van 7 en 8 in Frankrijk. Daar ontdekten ze onder meer het departement de Lot, het minder bekende broertje van de Dordogne. In deze blog geeft ze tips.

Met de vouwwagen op pad

Afgelopen zomer gingen we voor het eerst met onze vouwwagen op vakantie. Na een leuke camping in de Dordogne, waar we het overigens wel toeristisch vonden, streken we neer op de mooie camping La Truffiere in de Lot. De Lot ligt net naast de Dordogne, verder landinwaarts. En in deze wat onbekendere streek viel veel te ontdekken.

Een camping met 100 plekken op 6 hectare grond

Camping La Truffiere bestaat uit 6 hectare grond en heeft maar 100 plekken. Dat betekent dat je kan rekenen op ruime staplaatsen en genoeg natuur om je heen. Ook kan je verschillende accommodaties huren. In het midden van de camping is een grote speelweide met speeltoestellen, trampolines en jeu-de-boulesbanen. Ook is er een zwembad inclusief peuterbad. Bij de camping is ook een klein restaurantje, probeer daar vooral de pizza met geitenkaas, walnoten en honing. Werkelijk goddelijk! Voor de één een plus en de ander een min: er zijn hier veel minder Nederlanders dan in de Dordogne.

Uitstapjes vanaf de camping

Bijna elke dag organiseert de camping iets van animatie. Omdat veel in het Frans is, konden we niet alles mee doen. Maar we wandelden mee naar de grote geitenboerderij verderop waar we een rondleiding kregen (in het Frans maar toch leuk en genoeg te zien) en je heerlijke verse kaasjes (Rocamadour) kan kopen. Ook gingen we mee op kanotocht op de rivier. Dit was een tour van een halve dag met de stroom mee, waarbij de langs kastelen kwamen, we door een stroomversnelling moesten varen en konden picknicken langs de oever.

Steden en dorpjes: Cabrerets, Cahors en Cajarc

Maar er is zoveel meer te zien. Te beginnen met dorpjes en steden, die niet overspoeld zijn door toeristen. Hier loop je dus niet op grote drukke markten, maar vind je authentieke straatjes en winkeltjes. Wij ontdekten Cabrerets, Cahors en Cajarc. In het laatste dorp stuitten we op een verlaten treinmuseum. Er stonden twee mooie oude treinstellen op het spoor en ook het oude station was leuk om te zien. Dit soort onverwachtse ontdekkingen zijn wat ons betreft altijd de beste ontdekkingen en een reden om gewoon te gaan lopen en zien waar je uitkomt. Wel altijd genoeg snacks mee om iedereen blij te houden!

Saint-Cirq-Lapopie

Heel dicht bij de camping ligt Saint-Cirq-Lapopie, een bekender en toeristischer dorp in de Lot. Het ligt prachtig op een heuvel. Met een korte klim ben je op de top van de heuvel en kijk je uit over het dorp met leuke terrasjes, winkeltjes, kleine musea en een mooie kerk. Omdat het zo dicht bij de camping ligt, is het ook heel leuk om hier ‘s avonds een keer te gaan kijken als alle lampjes aan zijn. Wat een sfeer! Parkeren is trouwens betaald, maar als je iets verder weg parkeert, kan het met wat mazzel ook gratis.

Wandeling: Volg het jaagpad

Zin in een goede wandeling? Parkeer je auto in Bouziés en volg de bordjes naar de wandeling die is aangegeven met Chemin de Halage (jaagpad). Je loopt onder een oude spoorbrug door (ook op deze brug kun je wandelen, met kleine kinderen overigens geen aanrader) en komt bij een pad dat is uitgehakt uit de stenen. Vroeger trokken de paarden de boten hier vooruit. Het uitzicht is hier ontzettend mooi waardoor de kinderen vergeten dat ze aan het wandelen zijn. Een waar avontuur.
Blijf het pad volgen (staat goed aangegeven) en volg de route verder. Via verschillende paden, mooi uitzicht en een kleine stevige klim, eindig je in Saint-Cirq-Lapopie. Na een ijsje, lunch of een drankje, wandel je weer terug. De gehele wandeling (stadje niet meegenomen) is zo’n 8 kilometer en niet geschikt voor een buggy.

De Lot met kinderen? Een Aanrader!

Denk je er aan om naar de Lot te gaan met kinderen? Wij vonden de streek heel erg mooi en gaan zeker terug. De natuur, het minder toeristische karakter en de afwisselende omgeving smaakt naar meer. Meer in het noorden van de Lot zijn nog veel bezienswaardigheden te vinden zoals de stad Rocamadour, de afgrond van Padirac (één van de meest indrukwekkende grotten van Frankrijk als je het internet kan geloven) en de stoomtrein Le Truffadou in Martel. Oftewel, wij komen terug.


Tip: Combineer de Lot met het naastgelegen departement Lot-et-Garonne.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*