Hoe bereid je kinderen voor op een (verre) reis? 5 handige tips.

Hoe bereid je kinderen voor op een (verre) reis? 5 handige tips.

Yes! De tickets zijn geboekt. Je gaat op reis. Met het gezin. Naar Thailand, Amerika of misschien wel Afrika. Maar hoe bereid je je kinderen voor op een verre reis? Ik geef hieronder een aantal handige tips, zodat het hele gezin kan genieten van de vakantie voorpret.

Laat de bestemming zien met bewegend beeld

Ik begin gelijk met mijn favoriete tip: zoek filmpjes van de bestemming. Google je bestemming of zoek op YouTube. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een filmpje over te vinden. Nog leuker is het als er kinderen in het filmpje voor komen. Zo krijg ik regelmatig berichtjes van mensen die onze Bali, Maleisië, Thailand of Vietnam filmpjes hebben bekeken ter voorbereiding op hun reis. Super leuk!

Onze tips voor YouTube kanalen van gezinnen die reizen met hun kinderen:

  • The Bucket List Family – Wie kent ze niet. Een Amerikaans gezin die heel de wereld over reizen en daar hele leuk filmpjes van maken. In het Engels.
  • The Kid Trotter – Filmpjes vanuit het oogpunt van een kind. Ze hebben een serie over Vietnam, Nieuw Caladonië en Malta. In het Engels.
  • Travel Kids – Super leuke filmpjes van kinderen die de wereld spelenderwijs ontdekken. De kinderen vertellen zelf. In het Engels.
  • Gezin op reis – Leuke korte filmpjes van een heleboel bestemmingen, maar ook praktische tips. Gewoon in het Nederlands.
  • Yvonne van der Laan – Yvonne maakt prachtige, korte filmpjes van de bijzondere reizen die zij en haar gezin maken. Er wordt in de filmpjes niet gesproken.
  • Kids er op uit – Boordevol korte filmpjes over Europese bestemmingen. In het Nederlands.
  • Kleineglobetrotter – Ons kanaal mag natuurlijk niet ontbreken. Voor Nederlandstalige filmpjes over zuid-oost Azië.

De allereerste vlog die wij maakten over de vlucht naar Bali met twee peuters

Zijn je kindjes nog heel klein dan zijn de tekenfilmpjes van Jokie en Jet, van het Carnavalfestival van de Efteling, misschien wel leuk. Die gaan de wereld rond in een luchtballon. Pas op, het liedje blijft een eeuwigheid in je hoofd zitten ;-).

Voorlezen over de bestemming

Behalve filmpjes kijken kan het ook goed werken om over de bestemming te lezen. Hieronder een lijst met onze favoriete kids reisboeken.

  • Ikke op reis – De boeken van Ikke zijn speciaal voor peuters en kleuters. Leuke, simpele verhaaltjes met fijne illustraties. Wij lazen deze boekjes voor aan onze peuters voordat we op reis gingen naar Azië.
  • Lonely Planet kids – Lonely Planet heeft niet alleen boeken voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Jammer genoeg alleen in het Engels, maar voor kinderen van een jaar of 8 prima te doen. Met een beetje hulp van papa of mama dan ;-).
  • Atlas – Samen de wereldkaart bekijken en dromen over verre bestemmingen. Heerlijk! Dit is onze favoriete Atlas voor kinderen (zie link). Met prachtige illustraties.

Betrek ze bij de planning van de reis

Zijn je kinderen al wat ouder? Betrek ze dan al bij het plannen van de reis. Laat ze zien waar je naartoe gaat. Vraag wat ze zelf graag willen doen en zien. Vooral bij tieners werkt dit motiverend.

Wij lieten onze peuters vooraf aan de reis een aantal van onze slaapplekken zien. Later herkende ze de kamers die op internet hadden bekeken. Zo vonden het prachtig.

Betrek je kinderen door samen naar de Atlas te kijken

Tel samen af

Kleine kinderen hebben totaal nog geen besef van tijd. Mijn dochter (4) noemt alles wat in het verleden ligt ‘gisteren’. En morgen kan ook gaan over volgende week. Wij knutselden samen een aftelkalender. Elke dag mochten ze een vakje kleuren tot we op reis gingen. Een leuke manier om naar de reis toe te leven.

Wij maakten samen een aftelkalender – foto door Claartje Schouten

Laat ze helpen met de koffer inpakken

Pak samen de koffer in. Laat ze hun favoriete kledingstuk inpakken en een beetje speelgoed. Wij hadden de regel dat alles in de Trunki (speciale kinderkoffer) moest passen. Zo konden we gelijk voorkomen dat er complete poppenwagens en ridderkastelen mee moesten. Het gaf onze kinderen ook een gevoel van trots.

Onze kinderen mochten helpen bij hun eigen koffer inpakken

Heb jij nog goede, aanvullende tips? Vertel ze in een reactie hieronder.


Dit artikel bevat affiliatie links. Wat dit precies inhoudt lees je in onze disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*