Inspirerend gezin: met peuter en kleuter backpacken door Azië

Inspirerend gezin: met peuter en kleuter backpacken door Azië

Voor dit gezin is niets te gek: Met de scooter door Thailand of met een tuk tuk kriskras door Sri Lanka. En daar houden wij wel van. Hieronder een interview met deze leuke familie.

Ontmoet de reizigers?

Wij zijn Ralf, 44 en Annemiek, 33. En samen met onze zoon Noah van 4 en onze dochter Olive van 2 reizen we 5 maanden door Azië.

Een lange, verre reis met jonge kinderen. Waarom?

Om samen te zijn en samen avonturen te beleven, herinneringen te maken en vrijheid te voelen. Voordat we straks aan de schoolvakanties gebonden zijn.

 

Hoe reageerde de omgeving op jullie plannen?

De meesten vinden het supertof en dapper dat wij zo’n reis ondernemen met 2 kleine kinderen. De reacties variëren van ‘gaaf, dit willen wij ook wel!’ tot ‘ik moet er niet aan denken om zo lang te moeten reizen’. Opa en oma vinden het wel lastig om ons -de kids voornamelijk- zo lang te moeten missen.

Vijf maanden op reis. Hoe regel je dat met werk?

We werken allebei voor ons zelf. Ik heb mijn werkzaamheden tijdelijk stopgezet. Ralf is internetondernemer en werkt af en toe wat om het bij te houden. Een laptop en WiFi, meer heeft hij niet nodig. Ideaal!

Wat is ongeveer de route die jullie gereisd hebben?

We hadden niet veel van te voren gepland, alleen Thailand, Sri Lanka en Bali stonden op ons lijstje. De rest en hoe en wat zouden we wel zien.

We zijn begonnen in Singapore, daarna 2 dagen Kuala Lumpur, omdat Ralf zijn broertje en vriendin daar toevallig ook waren. Die waren al vanaf augustus op reis dus hadden we al lange tijd niet gezien, vandaar even een stop, als je toch zo dichtbij bent…

Toen zijn we direct naar Thailand gegaan en hebben we van het zuiden naar het noorden gereisd in 2 maanden tijd. Lekker rustig aan. Daarna een weekje Laos, Luang Prabang om vervolgens ruim een maand in Vietnam te reizen.

Nu gaan we naar Sri Lanka voor een maand en hebben we besloten om daarna naar huis te gaan. Het voelt is mooi geweest. We merken dat iedereen weer ruimte nodig heeft om zijn eigen ding te doen. Dat betekent dat we Bali skippen, helaas. Die bewaren dan voor een volgende vakantie 🙂

Wat was het hoogtepunt van de reis tot nu toe?

Oei moeilijk, er zijn zoveel verschillende dingen die allemaal zo tof zijn op een eigen manier. Voor Ralf is het de cruise bij Ha Long Bay in Vietnam. En ik (Annemiek) denk dat ik de scooterrit van 130 kilometer tussen Chiang Mai en Pai en een week later weer terug het tofst vond.
Voor de kids zal het vast het dinopark, een speeltuin of een pretpark zijn 😉

In Sri Lanka gaan we met een tuktuk het land doorreizen. Als dat bevalt zal dat ook vast een hoogtepunt worden 🙂

Welk land was in jullie opzicht het meest kindvriendelijk?

Zowel Thailand als Vietnam zijn erg kindvriendelijk. Daar vind je veel speeltuinen. Zowel buiten als binnen in winkelcentra. Ook vind je er pretparken en de mensen vinden de kids helemaal geweldig. Vrijwel overal zijn luiers te koop en ook veel restaurants -niet de goedkope straattentjes- hebben kinderstoelen.

Hebben jullie een top 3 favo, kindvriendelijke accommodatie tot nu toe?

Heaven Beach op Koh Phayam in Thailand zeker weten op 1. Direct aan het strand, ruime bungalows met extra slaapkamer voor de kids, heerlijke relaxte setting, goed eten en veel speelgoed voor de kids.

Nummer 2, Hillside nature lifestyle resort in de bergen bij Luang Prabang, Laos. In de bergen dus aangename temperatuur, kleinschalig, grote familiebungalow, zwembad, grote tuin waar de kids lekker kunnen spelen. Ook binnen veel ruimte en speelgoed en spelletjes. Én de kids kunnen, tegen betaling, ponyrijden! Eerst borstelen en verzorgen, dan rijden in de bak en daarna een stukje buiten het erf!

Op 3, niet super sfeervol hotel, maar met een ballenbak en een grote speeltuin binnen en buiten en een zwembad. Dus erg leuk voor de kids: Rose Garden Residents in Hanoi. Het zijn appartementen met meerdere slaapkamers, een keuken en wasmachine, dat was wel erg handig.

Wat viel er tot nu toe mee aan het reizen met kinderen?

Het eten. Vrijwel overal is prima eten te krijgen. Maar ook dat we, tot nu, nog geen van allen echt ziek zijn geweest. Het makkelijke wennen van de kids op een nieuwe plek viel ons ook heel erg mee. En het scooter rijden is erg goed bevallen!

Waren er ook lastige momenten?

Zeker. Dat hebben we vanaf het begin af aan niet onder stoelen of banken geschoven. Vooral de eerste 2 maanden hadden we echt wel heftige momenten. Dat we het even niet meer trokken met de kids. Die dan zo vervelend waren dat we er geen raad meer mee wisten. En dan is het lastig, want je bent non stop bij elkaar. Je kan er niet even tussen uit, hooguit voor een massage of wat uurtjes alleen doorbrengen.

Thuis ben je aan het werk, kids naar de opvang, ga je sporten of spreek je met vrienden af. Dan ben je een tijd bij elkaar vandaan. Kun je je eigen ding doen. Zowel voor ons, als voor de kinderen is dat soms lastig.
Nog steeds zijn er momenten dat een van ons behoefte heeft aan meer eigen ruimte of tijd. Ons hier bewust van zijn en aangeven was erg lastig, maar we herkennen het steeds beter. En het is nu gelukkig een stuk minder dan in het begin. We zijn inmiddels veel meer gewend aan het reizigersleven.

Heb je tips voor ouders die ook langer op reis willen met kinderen?

Vooral gewoon doen! Niet laten tegenhouden door praktische bezwaren, want als je eenmaal gaat vallen die allemaal reuze mee.

Kijk naar je kids hoe die in het leven staan: onbezorgd, die zien geen angsten. De angsten die wij hebben zitten allemaal in ons hoofd en daar laten we ons door tegenhouden. Terwijl dat vaak geen ‘reëele’ angsten zijn.

Als je de tijd hebt, reis rustig: minimaal 3, maar beter 4-5 nachten op een plek om te wennen. En elke dag iets kleins te kunnen ondernemen in plaats van bomvolle dagen. Dat trekken die van ons niet, helemaal niet in combinatie met het dan vele reizen.

Wissel activiteiten en bezienswaardigheden voor ‘volwassenen’ af met typische kids activiteiten zoals speeltuinen enz. Een accommodatie met zwembad doet ook erg veel goeds 🙂

Afhankelijk van de leeftijd van je kids, neem een kleine opvouwbare buggy mee. Alleen al om je zware tassen op te zetten/aan te hangen erg handig!

Vind je het leuk om dit gezin te volgen?

Neem dan een kijkje op hun Instagrampagina of op de website waar ze regelmatig een verslag posten.


 >> Zin om meer interviews te lezen met reislustige families? Bekijk dan hier onze pagina vol inspirerende gezinnen.

Pin it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*