De pizza smaakt nergens zo lekker als in Italië en de rode curry is nergens beter dan in Thailand. Toch is het fijn om je favoriete vakantiegerechten thuis te maken. Wij vroegen lezers van het Kleine Globetrotter Magazine naar hun favoriete recept.
Italiaanse gnocchi met kaassaus
Jolanda: ‘In Venetië aten we in een piepklein restaurantje. Typisch Italiaans met druivenranken aan de gevel en oliekruiken in het raamkozijn. Binnen had het zaakje maar drie tafeltjes dicht op elkaar. De gnocchi met kaassaus was zo verrukkelijk dat we hem thuis nog regelmatig maken.’
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500gr gnocchi
- 400ml room
- 150gr Parmezaanse kaas
- Vers gemalen peper
- Verse peterselie
Kook de gnocchi in enkele minuten in kokend water. De gnocchi gaat drijven wanneer het gaar is.
Schaaf de Parmezaanse kaas en voeg deze toe aan de room, verwarm dit tot alle kaas is gesmolten. Snij de peterselie fijn en voeg deze toe aan de kaassaus. Bewaar nog wat voor de topping.
Giet de gnocchi af en voeg deze aan de kaassaus toe, garneer op een bord met een klein beetje peper en peterselie. Tip: voor het echte Italiaanse gevoel kan je de Italiaanse room ‘chef’, panna kopen.
Thaise viskoekjes
Rianne: ‘Onze wereldreis van negen maanden startte in Thailand. In Chiang Mai volgden we een kookworkshop van twee dagen. We kregen een boekje mee, dat we nog steeds gebruiken. De Thaise keuken is één van onze favorieten geworden en van deze viskoekjes smullen we inmiddels met het hele gezin.’
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr witte visfilets -heel fijn gesneden
- 130 gr rode curry pasta
- 60 ml vis saus
- 1 ei- geklutst
- 80 gr tapioca meel
- 10 gr bak poeder
- 20 gr palmsuiker
- 10 kaffir limoen blaadjes (djeroek poeroet), te verkrijgen bij de toko
- 8 sperziebonen
Voor de Saus:
- 90 ml water
- 60 gr suiker
- 15 ml witte wijnazijn
- 5 gr chili poeder
- 30 gr pinda’s- fijngehakt
- 30 gr komkommer- fijngehakt
- 10 gr verse koriander- fijngehakt
Om de dipsaus te maken, doe het water, de suiker en azijn in een pan en laat de suiker oplossen op een laag vuurtje. Als de suiker is opgelost, zet dan het vuur hoger en laat het 5 minuten koken. Zet het vuur uit en voeg de chilipoeder, pinda’s en komkommer toe. Laat afkoelen en serveer met de koriander.
Mix alle ingrediënten voor de vis cakes in een kom, totdat het voldoende gemengd is.
Kneed er kleine platte koekjes van, van zo’n 5 cm diameter. Doe royaal(zonnebloem) olie in een wok en als het heet is, voeg dan de koekjes toe. Frituur de koekjes totdat ze goudbruin worden (ong 2 a 3 min).
Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Serveer de viskoekjes als ze nog warm zijn, met de dipsaus.
Açaíbowl uit Amerika
Daisy: ‘Toen wij onze (adoptie)-dochter ophaalden in Florida maakten we voor het eerst kennis met de açaíbowl. Die aten we bij het restaurantje Surfinista in Cocoa Beach. Dit healthy zaakje was een walhalla tussen al het ongezonde eten in de Verenigde Staten. Nu we niet kunnen reizen, maken we de açaíbowl thuis. Zo wanen we ons weer even in de Sunshine State.’
Voor 4 personen:
- 400 gram bevroren açai pulp
- 2 (bevroren) banaan in stukjes
- 300 ml appelsap
Toppings:
- Handje blauwe bessen
- 1/2 banaan in plakjes
- 2 tl bijenpollen
- 2 el kokosvlokken
- 4 el (huisgemaakte) granola
- 4 tl cacaonibs
Nodig: Een blender of keukenmachine die veel power heeft en het bevroren fruit goed aan kan.
Meng het (bevroren) fruit samen met de appelsap tot een gladde massa. Schenk het in twee kommen. Bestrooi de smoothie met de bovenstaande toppings. Dit maakt de açaibowl helemaal af. Serveer de açaibowl direct.
Variatietips:
Je kunt een açaibowl op diverse manieren garneren. Het is ook lekker met aardbei, kiwi of ander roodfruit.
Er zijn ook vele variaties als toppings, zoals gepofte rijst, – spelt, -quinoa, -boekweit, maar ook pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, gojibessen, moerbeien gaan hier geregeld door de bowl. Je kunt er eindeloos mee variëren en er steeds een nieuw smakelijk feestje van maken.
Griekse moussaka
Daniëlle: ‘Griekenland – en met name de eilanden – hebben een plekje in ons hart. Tijdens onze reizen genoten we van de gastvrijheid, authentieke bergdorpjes, idyllische stranden en vooral het Griekse eten. Op de lokale markt kochten we kruiden voor tzatziki, moussaka en gevulde paprika’s. Daardoor kunnen we de Griekse gerechten nu ook thuis maken. Bijvoorbeeld de aubergineschotel moussaka.’
- 2 kilo grote ronde aubergines
- 1 kilo gehakt
- ½ kop olijfolie
- 2 grote uien
- 5 rode vleestomaten
- ½ kop witte droge wijn
- Geraspte kefalotiri kaas
- 2-3 porties witte (bechamel) saus
Maak de aubergines schoon en was ze in grote dunne plakken. Strooii er zout op en leg ze in een vergiet om uit te lekken. Rul het gehakt samen met de uien in een sheutje olijfolie en blus af met de wijn. Voeg de tomaten (ontvelt en fijngesneden) en wat zout en peper toe. Laat zachtjes bakken tot het vocht is opgenomen.
Frituur de aubergines in een laagje olie. Leg ze in een grote ovenschaal en bestrooi ze met de geraspte kaas. Voeg daarna het gehakt toe. Sluit af met nog een laag aubergines, bestrooi met kaas en schenk de bechamelsaus eroverheen. Als laatste voeg je nog een laag geraspte kaas toe. Bak in 30 minuten in de oven.
Benodigdheden: bakvorm
Oostenrijkse kaiserschmarren
Marco: ‘Na het skiën of wandelen in de Oostenrijkse bergen bestellen wij steevast kaiserschmarren bij een berghut. Deze dikke, in stukjes gesneden pannenkoek vult je maag en is ook een dikke hit bij onze kinderen. Je doopt de stukjes in appelmoes of jam. Smullen!’