Camper huren met kinderen, waar moet je op letten?

Camper huren met kinderen, waar moet je op letten?

Wil je een camper huren? Verdiep je dan eerst in de do’s en dont’s. Wij vroegen Frans Hoofwijk, camperspecialist bij Camptoo, naar zijn belangrijkste adviezen voor gezinnen. Zo ga je zorgeloos op avontuur met je eigen huis op wielen. 

5 tips bij het kiezen van een camper


1. Kilo’s tellen

Ga je op zoek naar een geschikt camper om te huren? Dan begin je met kilo’s tellen. Om met een gewoon rijbewijs in een camper te mogen rijden, mag deze maximaal 3.500 kilo wegen. En dat is inclusief bagage én personen. Een doorsnee camper weegt 2.800 kilo en als je met vier personen en normale bagage reist zit je al snel aan 400 kilo. Tel daar kinderfietsjes, boodschappen en een gevulde watertank bij op en je bereikt zonder dat je het door hebt de maximale limiet. Het overbeladen van een camper is gevaarlijk en kan je flinke boetes opleveren. Bovendien mag je als je aangehouden wordt niet verder reizen en moet je je vakantie afbreken. Begin dus met een opsomming van de kilo’s die jullie meenemen en kies daar de camper op uit. 

foto’s – Merijn Wierenga

2. Op elkaars lip

Vind je het thuis zo lekker dat de kinderen op de bank een filmpje kijken, terwijl jij aan het koken bent? In een camper vindt het hele dagelijkse leven plaats op een paar vierkante meter. Natuurlijk hoop je op lekker weer, waarbij je veel buiten bent, maar houd er toch rekening mee dat je soms met je hele gezelschap in de camper bent. En houd daar rekening mee als je een camper uitkiest. Bekijk bijvoorbeeld of er genoeg plekken zijn waar je je even kunt terugtrekken. Zijn de bedden overdag bijvoorbeeld toegankelijk, zodat je hier even een boekje kunt lezen? Is er een tafel waar kinderen kunnen tekenen, die niet ook als aanrecht dient? Bereid je voor op een kleine ruimte, maar maak er ook zeker een feestje van. Maak het gezellig met een drankje en een chipje. 

3. Ieder een bed

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je genoeg bedden hebt in de camper. Bekijk wat voor soort bedden er zijn. Veel campers hebben een alkoof boven de cabine, waar een bed gecreëerd is. Dit is een walhalla voor kinderen, een eigen plekje met gordijntjes waar je met een trapje inklimt. Bedenk of je kinderen oud genoeg zijn voor deze slaapplek en of je het prettig vindt dat ze een trap af moeten om ’s nachts naar de wc te gaan. Stapelbedden zie je ook vaak in campers. Bekijk of je kinderen al bovenin durven en kunnen slapen. Ook is het niet vanzelfsprekend om een tweepersoonsbed te hebben. Vaak zie je twee eenpersoonsbedden. Informeer of je van de twee losse bedden een kan maken. Vaak kan dit met kussens. Ook als er nog wel eens een kind tussen jullie in kruipt, is het fijn om een groot bed te hebben. 

4. Waar laat je je zooi?

Zeker als je met kinderen op vakantie gaat, neem je al snel veel spullen mee. Vanwege de gewichtslimiet is het zaak om zo min mogelijk in te pakken. Neem bijvoorbeeld geen boodschappen voor een week mee, dit is echt niet nodig, je vindt overal een supermarkt. Bedenk je ook dat alle spullen die je meeneemt rondslingeren in de camper. Ga je bijvoorbeeld in een kouder seizoen kamperen waardoor je jassen meeneemt? Die belanden vaak in de douchecel, zeker als ze nat zijn, want campers hebben doorgaans geen kapstok. Schoenen wil je niet allemaal voor de ingang hebben liggen, dus zoek een kastje dicht bij de deur en doop deze om tot schoenenkast. Desnoods een keukenkastje. Wil je fietsen meenemen? Controleer dan of er een speciaal fietsenrek of een bagageruimte voor is. 

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je kinderen goed voor op een campertrip. Door goede afspraken te maken, wordt de vakantie een stuk meer ontspannen. Is er bijvoorbeeld een stapelbed? Bedenk dan vooraf wie boven mag, of wissel het af. Ook een belangrijke tip. Introduceer de regel dat staand plassen in de camper verboden is. Dit scheelt een hoop schoonmaken. Als je vanuit Nederland vertrekt, staat de camper misschien nog een paar dagen thuis voor de deur. Grijp dit aan om alvast te oefenen. Slaap een nachtje op de oprit of op een camping in de buurt. Je weet dan meteen welke spullen je allemaal mist en nog thuis wilt ophalen. 

Expert aan het woord 

Frans Hoofwijk is camperspecialist bij Camptoo, een website waar je campers van particulieren kunt huren. Op het YouTube-kanaal van Camptoo verschijnt iedere week een video met kampeertips van Frans. 

‘Het klinkt nu misschien wat overweldigend allemaal, maar camperkamperen met kinderen is het leukste wat er is. Wij hebben het zelf ook veel gedaan.

Als je nog nooit in een camper hebt gereden, zal het in het begin even wennen zijn. Maar zolang je voorzichtig rijdt, je spiegels goed afstelt en iemand laat meekijken bij het parkeren, zal je zien dat het allemaal meevalt. Waarschijnlijk ga je het nog missen als je thuis weer in je eigen auto stapt. Want in de camper zit je lekker hoog en heb je goed overzicht door de grote ramen.

Ik zou willen zeggen: ga het gewoon ontdekken en laat je verrassen. Je zal zien dat de kinderen het ook heel snel oppakken. Ze vinden het vaak heel leuk, want je bent niet alleen maar aan het rijden. Tijdens de rit kunnen ze aan tafel zitten om te tekenen of een spelletje doen.

Welke bestemming je kiest is heel persoonlijk. In Scandinavië kun je wildkamperen en in Zuid-Europa heb je megacampings met uitgebreid vermaak voor de kinderen. Maar je kunt ook aan hele andere plekken denken. Zo heb je in Parijs een camperplaats midden in de stad, waarvandaan je zo het centrum in loopt. En bij Disneyland Paris kun je met je camper op de parkeerplaats overnachten, naast de deur van het pretpark. Mijn ervaring is dat er voor kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, maar een ding telt en dat is goede wifi. Lang niet alle campings hebben dat en soms moet je er extra voor betalen. Ook dat is iets om rekening mee te houden.

Met een camper ga je echt op reis, als je twee weken op een camping wilt staan, heeft een camper te veel beperkingen. Maak er dus een vakantie van waarbij je van plek naar plek gaat.’ 

Aan de slag!

Ben je enthousiast geworden om een camper te huren voor een vakantie met kinderen? Bekijk dan de campers van Camptoo geschikt voor gezinnen. Of lees blogs van gezinnen die je voorgingen:

Camper huren via Camptoo

3 reacties

 • Renee zegt:

  Ha Emma,
  Wat leuk om te horen dat jullie op camperreis gaan en fijn dat ons artikel nieuwe inzichten heeft gegeven!

 • Sem Wiersma zegt:

  krijg je hier ook de kinderen bij of moet je die los betalen?

  • Marlieke zegt:

   Hahaha, die moet je er los bij boeken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*