Inspirerend gezin: wildkamperen met kinderen in Zweden

Inspirerend gezin: wildkamperen met kinderen in Zweden

Wildkamperen met kinderen. Dat is niet het eerste waar je aan denkt als je een vakantie boekt met je gezin. Jammer, want het betekent gegarandeerd heel veel avontuur! Lees hier het verhaal van Stella en haar gezin. Bij het zien van de  foto’s krijg je gelijk zin om zelf naar het hoge noorden te trekken toch?

Wie zijn jullie?

Wij zijn Magchiel (41) en Stella (36) en we hebben drie kinderen: Siena (9), Mats (7) en Raff (3). Magchiel organiseert muziekevenementen en ik run de kinderkledingwinkel Kind Zo Blij, bestaande uit een webshop en een winkel in Dordrecht.

Toen we nog geen kinderen hadden reisden we al rond in Thailand en trokken we op de scooter door Toscane. Ook nu we een gezin hebben blijft het reizen trekken. We vinden het heerlijk om nieuwe herinneringen te maken, avonturen te beleven, samen te zijn en op de bonnefooi op vakantie te gaan.

Wildkamperen met kinderen. Dat hoor je niet vaak. Wat spreekt zo aan?

Het primitieve van wildkamperen spreekt ons aan. Er is geen wifi, waardoor er geen afleiding is en we alle aandacht voor elkaar hebben. Je houdt je bezig met hele primaire dingen als: wat zullen we eten, hoe houd je jezelf warm en wat gaan we vandaag ondernemen. Je staat heel dicht bij de natuur, we zien onderweg bijvoorbeeld rendieren, vossen en elanden. Voor de kinderen is het een groot avontuur. Het is elke dag een verrassing waar we slapen. Als we op een nieuwe kampeerplek aankomen worden ze meteen aan het werk gezet. Houtsprokkelen om een vuurtje te maken, groente wassen in de waterval en soms zelfs vissen voor het avondeten.

Wildkamperen met kinderen water halen Wildkamperen met kinderen eigen vis vangen

Wat was jullie route?

We begonnen in Nationaal park Abisko in Zweeds Lapland, waar de Kungsleden Trail loopt. Deze bekende wandelroute beslaat in totaal 450 kilometer, dus we hebben een klein stukje uitgekozen om te volgen. De eerste dag liepen we 14 kilometer en de tweede dag 9. Daarna gingen we bergafwaarts weer terug naar het startpunt. We overnachtten bij een bemande hut – op de route bevinden zich verschillende hutten om te overnachten – maar hebben ook wildgekampeerd op een prachtig plekje buiten het nationaal park. ’s Ochtends wakker worden en na een frisse duik in het meer (1 graden!) de wandelschoenen weer aan, heerlijk!

Na Abisko zijn we doorgereisd tot aan Zuid-Zweden, maar het Noorden, boven de Poolcirkel, trok ons het meest aan.

> Tip: Een relaxte manier om naar Zweden te reizen met eigen vervoer is met de boot vanaf Duitsland of Denemarken. Bekijk hier de beste routes en prijzen.

Wildkamperen met kinderen hiken

Jullie hebben flinke afstanden gewandeld. Hoe ging dat met de kids?

Bijzonder goed! Ik ben nog steeds enorm trots op ze. Ik blijf me erover verbazen hoe flexibel kinderen zijn. Als je tijdens het wandelen overal de tijd voor neemt en aandacht aan geeft, gaat het hartstikke goed. (Lees deze tips om wandelen met kids leuker te maken.) Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk. Het eerste jaar dat wij dit deden, waren we niet goed voorbereid en zijn we halverwege de vakantie een wolwinkel in gerend om wollen onderkleding te kopen. Het was maar 2 graden in de tent! Deze keer waren we veel beter voorbereid: de twee oudsten droegen hun eigen slaapzak, matje en wat voedsel. De jongste zat het grootste gedeelte op mijn rug en mijn man had de overige bagage zoals de tenten, slaapzakken, reservekleding en maaltijden.

Wildkamperen met kinderen zweden

Wat viel er mee?

Mijn jongste zat het grootste gedeelte op mijn rug. Ik had verwacht dat hij dit saai zou vinden, maar niets was minder waar. Hij bleef maar zingen en kon het beste beren spotten. Sowieso vermaakten de kinderen zich ontzettend goed in de natuur. Je hebt er geen speelgoed nodig. Bij alle beestjes, voetafdrukken en watertjes werd stilgestaan. Tijdens de rustpauzes moesten wij echt even gaan zitten om uit te rusten, terwijl de kinderen direct gingen spelen. Hutten bouwen, sneeuwpoppen maken, steentjes in het water gooien en ons als monsters bestormen vanuit de struiken.

Wildkamperen met kinderen zweedse bergenWildkamperen met kinderen wandelen

Waren er ook lastige momenten?

Er waren zeker momenten tijdens de wandeltocht dat het pittig was. De kinderen werden moe of kregen pijnlijke schouders. Maar dan hielpen we elkaar er doorheen met een rustpauze, een handje nootjes, verhalen en liedjes als ‘Daar boven op die berg…’.

Wat ons ook wat tegenviel was de bepakking die mijn man voor de kinderen tilden. Hij had zeker wel 30 kg op zijn rug. Het drinken konden we gelukkig uit de stromende rivier halen.

Wat we soms ook lastig vonden waren de regenachtige momenten, de muggen en de maaltijden waar maar weinig variatie in zat.

Heb je tips voor ouders die ook wel willen wildkamperen met kinderen?

Zorg voor een goede voorbereiding en bezuinig niet op goede matjes, warme slaapzakken en vele lagen kleding. Maar probeer ook realistisch te blijven. Bevalt het niet? Een hotel is zo geboekt. Voor het hiken kun je thuis al oefenen met wandelen en het bijhouden van de gelopen kilometers maakt het leuker!

En bedenk dat als je zelf relaxt en flexibel kunt zijn, de kinderen dit ook zijn. Go with the flow!

Wildkamperen met kinderen woeste rivier

Wat zijn jullie volgende plannen?

Geen idee. Scandinavië blijft trekken, net als het wildkamperen met kinderen. Maar we hebben nog genoeg vakantiewensen op ons lijstje: per trein en met tent richting Slowakije, Roemenië en Hongarije. Of vanuit Zweden en Finland eens doorsteken naar Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland. IJsland, Spitsbergen, het Noorderlicht of gewoon Spanje… Nog genoeg te zien dus!


Magchiel en Stella hielden tijdens hun reis een klein dagboekje in Polarsteps. Check voor meer foto’s het instagram account van Stella.


Meer Zweden? Dan vind je deze artikelen ook leuk:

Zweden (Dalarna) in de winter
5x outdoor avontuur in Zweden voor het hele gezin
Zuid Zweden met een dreumes
Interview: Wildkamperen in Zweden

Of bekijk hier het overzicht van al onze Zweden artikelen

Bewaren

2 reacties

  • Sylvia zegt:

    Oh wat geweldig! Wij hebben een keer met een groep in Gambia wild gekampeerd.. Een keer maar nooit meer haha. Al die beestjes niks voor mij

  • Louise zegt:

    Fantastisch! Wij hopen onze dochter ook zo mee te kunnen nemen de natuur in! Nu zijn wij toevalligerwijs komend jaar to aan een nieuwe tent, nog tips waar op te letten bij het aanschaf van een nieuwe tent en een baby?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*