Silkeborg met kinderen – Onze tips en uitjes in het merengebied

Silkeborg met kinderen – Onze tips en uitjes in het merengebied

De gezellige stad Silkeborg ligt in Midden-Jutland in Denemarken en de omgeving staat bekend als merengebied. Maak een boottocht op de rivier, neem een duik in één van de schoonste meren van Denemarken en pluk bosbessen bij de boer. 

Tips voor Silkeborg in Denemarken

Renee was met haar gezin in de zomervakantie in Denemarken en ontdekte vanuit het vakantiepark Søhøjlandet de omgeving van Silkeborg. In het gemoedelijke stadscentrum vonden ze leuke woonwinkels, koffietentjes en gezellige terrasjes. In de omgeving zwommen ze in meren en bezochten ze Legoland en de stad Aarhus.

Hoe kom je er?

Silkeborg ligt centraal in Jutland, het vasteland van Denemarken dat grenst aan Duitsland en een groot schiereiland vormt. Silkeborg en het merengebied zijn goed bereikbaar met de auto. Het ligt op nog geen 800 kilometer van Utrecht.

Hooibalen in een veld op het boerenland rondom Silkeborg
Silkeborg ligt in het boerenland van Midden-Jutland in Denemarken

Doen in Silkeborg en het merengebied

Silkeborg is omringd door water. Rondom de stad lopen verschillende rivieren, meren en beekjes. Wij vonden de sfeer op de strandjes in het merengebied rondom Silkeborg heel erg leuk. Bij de meren kun je zwemmen, maar je kunt er ook omheen wandelen. Daarnaast gingen wij eropuit om fruit te plukken bij de boer en bezochten we de stad Aarhus en Legoland. Beide liggen op nog geen uur rijden van Silkeborg.

Water rondom Silkeborg
Silkeborg is omringd door meren, rivieren en beekjes
Het merengebied rondom Silkeborg
Het merengebied rondom Silkeborg

Zwemmen in het meer bij Østre Søbad (onze favoriet!)

Wij waren in de zomervakantie in het merengebied bij Silkeborg en we vonden het heerlijk om aan het einde van de dag af te sluiten bij één van de meren. Daar op de zandstrandjes was het steeds gezellig druk met Deense gezinnen en jongeren die van de zon genoten. Onze favoriet was het strandje bij Østre Søbad aan het Almind-meer (één van de schoonste meren van Denemarken). Ja kan vlakbij parkeren en er is een gezellige foodtruck voor koffie. Ook fijn zijn de houten omkleedhokjes (in mooie Scandinavische stijl) en de mooie ronde steigers!

Steiger bij Østre Søbad in Silkeborg aan Almind-meer
Kidsfavoriet: Zwemmen bij het strandje Østre Søbad aan het Almind-meer

Struinen langs woonwinkeltjes en terrasjes in Silkeborg

Silkeborg is een kleine stad met zo’n 55.000 inwoners. Hoewel je er niet te veel van moet verwachten qua grootte, vonden wij het wel charmant. Het is leuk om langs de terrasjes aan het water te lopen en door de gezellige autovrije winkelstraat. Wij wipten even binnen bij een paar mooie woonwinkels en gingen lunchen is een smal zijstraatje. 

Plein met terrassen en woonwinkels in Silkeborg Denemarken
In Silkeborg vind je een gezellig plein met terrasjes en een aantal leuke woonwinkels
Winkelstraat in Silkeborg in Denemarken
Winkelstraat in Silkeborg in Denemarken

Van de glijbaan bij Legeplads Indelukket

Silkeborg is omringd door water waarop je een boottochtje kan maken of kan kajakken. Bij het jachthaventje Indelukket vind je een kajakschool, minigolf een grote speeltuin. In deze wijk net buiten het centrum hangt een gemoedelijke sfeer en het is een perfecte plek om even aan de drukte te ontsnappen.

Gekleurde bootjes en speeltuin in het haventje van Indelukket
Gekleurde bootjes en speeltuin in het gemoedelijke haventje van Indelukket

Fruit plukken bij Ømosebær (onze favoriet!)

In het gebied rondom Silkeborg zijn er allerlei boerderijen te vinden en bij sommige kun je langs om producten te kopen zoals vlees, groente en fruit. Na een zoektochtje op Google Maps kwamen wij uit bij Ømosebær. Een groot succes! De eigenaresse vertelde ons welk fruit rijp was en waar we mochten plukken en met een bakje in de hand vertrokken we naar de velden vol bosbessen, bramen en aalbessen. Na afloop speelden de jongens nog in de speeltuin en aten we huisgemaakt ijs. 

Fruit plukken bij boerderij Ømosebær in de buurt van Silkeborg
Kidsfavoriet: Fruit plukken bij boerderij Ømosebær in de buurt van Silkeborg
Zandbak en skelters bij fruitboerderij Ømosebær in de buurt van Silkeborg
Na het fruitplukken nog even spelen in de zandbak en met de skelters bij Ømosebær

Uitkijken op de meren bij Himmelbjerget

Eén van de bekendere bezienswaardigheden in het merengebied bij Silkeborg is de Himmelbjerget. Op de top van deze berg, nou ja eigenlijk is het meer een grote heuvel, kun je mooi over de meren uitkijken. Er is een toren die je kunt beklimmen voor een nog beter zicht. Wij vonden het gebied rondom de berg wel wat toeristisch aanvoelen met alle souvenirwinkeltjes. De speeltuin en vele picknicktafels vonden we wel fijn. Volgende keer zouden we hier ook een wandeling maken door de bossen. 

Uitkijkpunt met toren op de berg Himmelbjerget bij Silkeborg
Vanaf de berg Himmelbjerget kijk je uit op het merengebied van Silkeborg
Speeltuin bij Himmelbjerget bij Silkeborg
Even uitrazen kan bij Himmelbjerget bij Silkeborg in de speeltuin

Silkeborg combineren met Legoland en Aarhus

Een dagje naar de stad Aarhus

Op zo’n 40 minuten rijden van Silkeborg vind je de stad Aarhus. Dit is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken en wij waren echt heel erg verrast van deze plek! We dronken koffie op een terras, bezochten het kunstmuseum ARoS Aarhus en hadden hier nog wel veel langer kunnen blijven. Er is ook een groot openluchtzwembad gemaakt in de nieuwe haven en op het dak van het bibliotheekgebouw Dokk1 vind je een coole speeltuin. Bekijk al onze tips in Aarhus met kinderen.

Winkelstraat in de wijk Latin Quarter in Aarhus
Winkelstraat in de gezellige wijk Latin Quarter in Aarhus
Ronde tunnel in regenboogkleuren op het dak van ARoS Aarhus Kunstmuseum
Op het dak van ARoS Aarhus Kunstmuseum loop je door een gekleurde tunnel met uitzicht over de stad

Bezoek aan Legoland

Net als heel veel andere gezinnen wilden wij onze vakantie in Denemarken combineren met een bezoek aan Legoland. Als je in Silkeborg verblijft zit je op nog geen uur rijden van het pretpark! Je kunt in een dag op en neer gaan, maar Billund ligt ook praktisch op de route naar Nederland, waardoor je makkelijk een stop bij Legoland kunt toevoegen. Bekijk onze accommodatietips in de buurt van Legoland.

Huizen van Lego in Miniland in Legoland Denemarken
In Miniland in Legoland Denemarken zijn steden nagebouwd van Legoblokjes
Speelhuisje in stijl van Duplo-speelgoed in Legoland Denemarken
Voor peuters is er een leuke speeltuin met speelhuisjes in stijl van Duplo

Onze favoriete adresjes in Silkeborg

Eten & drinken

Wij vonden Woodys Silkeborg een leuk zaakje om te lunchen. Er zit een vestiging in een zijstraatje in het centrum, de Tværgade. Daar zit je gezellig op het terras en kijk je uit op een rustige winkelstraat. Bij het strandje van Østre Søbad heeft Woody’s een foodtruck met koffie en snacks.

Interieur en terras van Woodys Silkeborg
Bij Woodys Silkeborg lunch je op een gezellig terras in een zijstraatje

Ik ga altijd op zoek naar specialty coffee tentjes als ik in een stad ben en in Silkeborg kwam ik uit bij het nieuwe LOTS Is og Kaffebar. Dit zaakje heeft een terras aan het water, lekkere kaneelbroodjes en… goede koffie!

Deens kaneelbroodje en koffie bij LOTS Is og Kaffebar
Koffie met een kaneelbroodje haal je in Silkeborg bij LOTS Is og Kaffebar
Rivier in Silkeborg
Het terras van LOTS Is og Kaffebar grenst aan de rivier

Slapen

Wij sliepen op ongeveer 20 minuten rijden van Silkeborg op vakantiepark Landal Søhøjlandet. Een kindvriendelijk park met heel veel ruimte. De kinderen konden lekker rennen in het gras, naar de speeltuin en er is een zwembad. Let wel even op als je gevoelig bent voor mooie interieurs: de huisjes hier zijn enorm gedateerd. Kies eventueel voor een (wat duurder) nieuwer huisje op het recent bijgebouwde gedeelte. 

Schommels en trampoline in vakantiepark Landal Søhøjlandet in Denemarken
Speeltuin en nieuwe huisjes op vakantiepark Landal Søhøjlandet
Huisje op vakantiepark Landal Søhøjlandet in Denemarken
De wat oudere huisjes op vakantiepark Landal Søhøjlandet in Denemarken

Meer tips voor een vakantie Denemarken met kinderen?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Bekijk dan onze andere tips voor een vakantie Denemarken met kinderen. Of lees over onze favoriete vakantieparken in Denemarken.

Vond je de tips in dit artikel leuk en kun je wel meer vakantie-inspiratie gebruiken? In ons boek Op avontuur in Europa vind je meer dan 35 kindvriendelijk vakantiebestemmingen binnen 1.000 kilometer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*