Week 5: cultuur snuiven in Georgetown

Week 5: cultuur snuiven in Georgetown

Onze laatste week in Maleisië is aangebroken. We sluiten af op de parel van het oosten: Penang. In de stad Georgetown. Hieronder lees je wat we hier allemaal beleeft hebben.

Dag 28 speeltuinen

De eerste dag op een nieuwe plek is altijd een klein drama. De grenzen worden weer eens opgezocht. Er wordt veel gehuild. En niks is leuk. Na een maandje reizen weten we dit inmiddels en zorgen we voor een vol geplande dag met leuke dingen voor de kids.

We drinken koffie, vinden een fijne speeltuin vlakbij fort Cornwallis, lunchen bij een foodtruck in de speeltuin en nemen een Grab taxi naar het Youth Park. Een heel geliefd park bij families, net buiten het centrum van Georgetown. En dat is niet voor niets. Er zitten een stuk of 3 hele mooie speeltuinen en twee zwembadjes in dit park. Het is zondag vandaag. Het is gezellig druk en we zijn de enige Westerlingen. De kinderen vinden het fantastisch en plonsen heerlijk in het water. We eten een ijsje en er wordt gespeeld in de speeltuin. Eerste dag in Georgetown overleefd zonder al te veel gedonder. Hoera!

Dag 29 streetart spotten

Het lijkt een terugkerend thema gedurende onze reis door Maleisië: het spotten van streetart. Maar Georgetown is toch wel de stad waar de hele streetart hype begonnen is. Gewapend met een kaartje nemen we de gratis CAT bus (ideaal, rijdt door het oude centrum van Georgetown) naar het begin van de streetart route. Waar we in Kuching en Ipoh de streetart helemaal voor ons alleen hebben, hier in Georgetown staan de mensen gewoon in de rij om een foto te mogen nemen geposeerd bij de kunstwerken. Bizar! De tweeling heeft er al snel genoeg van. We lopen nog wat door het historische centrum. Mooi om te zien dat er binnen een blok een boeddhistische tempel, een moskee, een kerk en een Hindoestaanse tempel zitten.

We hadden nog een klein drama toen we in Georgetown aankwamen. Onze zoon heeft een knuffelbeer, een panda van de Ikea. Hij kan echt niet zonder slapen. Maar wat blijkt, we zijn de beer vergeten bij ons vorige guesthouse. Sh*t! Gelukkig hebben we een reserve mee genomen die genoeg troost biedt voor nu. Na enig contact met het guesthouse wordt de beer meegegeven met een Duits stel die richting Georgetown reizen. Beer gaat in de bus en op de boot. En als we na een super lekker Indiase maaltijd bij ons hotel komen, staat beer op de toonbank te wachten. Wat een avontuur heeft Beer meegemaakt!

Dag 30 Vlinders en reptielen

We plannen weer een dag in met wat leuks voor de kids. We gaan naar Entopia: een vlinder- en reptielentuin. Het ligt aan de andere kant van het eiland dus we moeten eerst een stukje met de taxi. Leuk, want dan kunnen we gelijk wat meer zien van het eiland Penang.

De vlindertuin is super leuk. We zien verschillende reptielen, heel veel insecten en mega veel vlinders. De kinderen vermaken zich ook heel goed. We blijven bijna 4 uur plakken! Een aanrader.

Dag 31: Clan jetties en kappertje

Na een dag voor de kids, is het weer tijd voor een culturele uitstap in Georgetown. We pakken de gratis bus en stappen uit bij de clan jetties. De wat? Jetties zijn paaldorpen in zee. En per dorp woont er een Chinese clan > familie. Er zijn zes clan jetties in Georgetown. Wij pakken er drie mee.

Het is leuk om te zien hoe de families wonen, maar je merkt dat het meer in stand gehouden wordt voor de toeristen. Althans, bij de eerste jetty die we bezoeken. Roos en Siem vinden het wel mooi om over de vlonders te lopen. Nog mooier zijn de slijmspringers (visjes) die te zien zijn tussen de palen van de woningen, omdat het eb is. De andere twee jetties zijn iets authentieker.

‘s Middags gaat Ivo samen met 0nze zoon Siem naar de kapper. Ze laten zich een uur lang vertroetelen en ik ga met Roos op zoek naar een brievenbus om de kaarten voor de neven en nichten van onze kinderen te posten. We eindigen onze dag in de speeltuin. Vaste prik tijdens ons verblijf in Georgetown.

Dag 32: Het groene huis en duiven

Vandaag staat er weer een cultureel uitje op het programma. We gaan binnen kijken in de Penang Peranakan Mansion. Een herenhuis wat omgebouwd is tot museum en vroeger eigendom was van een rijke Chinese familie. Een kijkje in de historie van Georgetown. Het huis is heel mooi gerestaureerd. We sluiten aan bij een rondleiding die verbazingwekkend leuk is. De kinderen vinden het ook mooi. Oké, ik beken. We hebben ze verteld dat er een prinses en een ridder woonden om het wat spannender voor ze te maken ;-).

‘s Middags lopen we nog wat rond door het oude centrum. We hebben voor het diner afgesproken met een Roemeens / Russich koppel die reizen met hun 10 maanden oude baby. We leerden ze kennen via instagram (lang leve social media) en waren toevallig tegelijkertijd in Georgetown. Het was een super gezellig etentje, maar voordat we daar waren hadden we nog een heel leuk moment bij een Chinese tempel. Een oud vrouwtje was hier de duiven aan het voeren. Ze zag onze kinderen en wenkte ze bij zich. Onze zoon ging er gelijk op af en voordat we het wisten was hij omringd door duiven. Hij vond het fantastisch! Reizen met kinderen zorgt voor zulke leuke ontmoetingen met de lokale bevolking.

Bekijk hier onze vlog over onze dagen in Georgetown

Dag 33: Op naar Thailand

Onze laatste ochtend in Maleisië. Wat een heerlijk land was het en wat is de tijd gevlogen. Ons avontuur begon in Maleisisch Borneo waar we neusapen en orang-oetans zagen. Van daar vlogen we naar megastad Kuala Lumpur, waar we een zwembad hadden met onbetaalbaar uitzicht, maar moeite hadden om te aarden. Toen was Ipoh aan de buurt. Hier vonden we het echte Maleisië en bezochten we twee hele mooie grottempels. We vierden een paar dagen vakantie op bounty eiland Pulau Pangkor. En we sloten af met de culturele smeltkroes Georgetown. Maar het meest hebben we genoten van de mensen en de gastvrijheid. Dankjewel Maleisië. Je was fijn! Op naar Thailand.

Maar eerste hebben we nog een ochtend te vullen voor onze vlucht richting Phuket. We vinden een koffietentje waar ze latte art maken. In dit geval zegt een foto meer dan woorden. Hierbij de cappuccino die ik bestelde:

En dan hup naar het vliegveld van Penang. We vliegen met een klein propellor vliegtuig richting Thailand. Alles verloopt soepel. Het inchecken. Het verlaten van Maleisië. De vlucht van iets meer dan een uur. De douane door in Thailand. De bagage ophalen. Pinnen. Sim-kaartjes regelen. Voor we het weten zitten we in een taxi richting de pier die ons naar de eindbestemming van vandaag gaat brengen: Ko Yao Noi.

In een uurtje varen we met de longtailboot naar het eiland. De zee is rustig. De uitzichten fijn. We checken in in ons Robinson Crusoe huis (zonder airco) en eten onze eerste Thaise maaltijd. Wat is dat smullen zeggen.

Dag 34 Scooteren op Ko Yao Noi

Goedemorgen fijn eiland! We moeten weer even wennen aan onze nieuwe omgeving en het uurtje tijdverschil (het is hier een uurtje vroeger). We kwamen gister in het donker aan, maar van wat we nu zien worden we heel erg blij. Zon, zee en strand. En we hoeven het maar met een handvol toeristen te delen.  We blijven tien volle dagen op deze plek. Een soort minivakantie tijdens de reis. En wat een goede keus. We genieten van het ontbijt met zicht op zee. We huren een scooter en gaan met z’n vieren op onderzoek uit. Met z’n allen op 1 scooter. De ‘Asian way’. Heerlijk! We stoppen op plekken die we mooi vinden. Voelen ons vrij. Genieten.

PS: Aan de filmpjes van Pulau Pangkor en Georgetown wordt heel hard gewerkt. We merken dat reizen met een peutertweeling iets zwaarder werken is dan gedacht en dat onze ‘vrije tijd’ schaars is. We vinden het dan ook weleens lekker om helemaal niets te doen ;-).

> Lees hier het weekverslag van week 6

< Lees hier het weekverslag van week 4

Pin it

1 reactie

  • K&E zegt:

    This looks amazing! The way you write we can close our eyes and imagine we’re there 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*