De route van Vivian in Zuid-Spanje

De route van Vivian in Zuid-Spanje

Wij vragen gezinnen die een bijzondere rondreis maakten, om hun route met ons te delen. Zo inspireren we andere reislustige families bij het plannen van hun (verre) reis. Dit keer vertelt Vivian over de rondreis die zij maakte met camper en dreumes door Zuid-Spanje.

Even voorstellen!

Het gezin: Tom (30 jaar), Vivian (29 jaar) en Anouk (1,5 jaar)
Vakantieland: Spanje
Reisperiode: september 2019
Duur van de reis: 11 dagen

Mijn naam is Vivian, 29 jaar oud, moeder van Anouk (1.5) en samen met partner Tom (30). We zijn als gezin graag op pad. Lekker naar buiten, de natuur ontdekken, steden beleven maar vooral zoeken we het strand op. We komen in contact met Frank, een Nederlander die in Zuid-Spanje campers verhuurd.

Startlocatie/luchthaven: Rotterdam – Malaga

We vliegen met Transavia vanaf Rotterdam naar Malaga. Op de luchthaven worden we met de camper opgehaald door Frank, de verhuurder. Hij rijdt ons naar een parkeerplaats in de buurt, waar hij in alle rust uitlegt hoe het rijden met een camper gaat.

Stop 1: Granada – 2 nachten

Onze eerste stop is Granada. We parkeren samen de camper, ik met Anouk op mijn arm en Tom achter het stuur. We hebben helemaal onze draai gevonden en Anouk kijkt haar ogen uit. Samen zetten we de stoelen en tafel klaar en daarna pakken we onze tassen uit. Heerlijk een opgeruimde camper! Dit wordt tenslotte onze leefruimte voor de komende 10 dagen.

De camping waar we verblijven heet Reina Isabel in La Zubia. De camping heeft kleine plaatsen, maar wel veel schaduw en een zwembad. Daarnaast hebben ze een speciale babyruimte met een babybadje. ’s Nachts koelt het flink af, wat zeer prettig is met temperaturen van overdag 30 graden. De camping heeft een fijn restaurant waar wij ’s avonds kunnen dineren terwijl onze dreumes heerlijk in de camper ligt te slapen.

Tip: Voor Anouk hebben we een Deryan tentje meegenomen, welke precies past op de eettafel als we deze laten zakken. We zetten het tentje vast met schoenveters, zodat deze niet van de tafel kan vallen.

Lees hier onze review van het Deryan tentje

Tips voor Granada

  • Het Alhamra – Net buiten de camping stopt de bus richting het centrum van Granada. Voor nog geen 3 euro en na 20 minuten sta je in het centrum. Koop bij de camping kaartjes voor het Alhambra, werkelijk prachtig! (Dit hebben wij twee jaar geleden samengedaan, vandaar dat we dat dit keer niet deden)
  • Huur fietsen – Wij hebben fietsen bij de camper gehuurd, goede mountainbikes, waarvan er 1 een zitje heeft voor Anouk achterop. Frank heeft zelfs een fietshelm in de camper voor haar klaar gelegd. Onderweg komen we verschillende speeltuintjes tegen, waar we ook elke keer ‘moeten’ stoppen.

 

Stop 2: La Duquesa – 2 nachten

We rijden richting de kust, naar camping La Bella Vista in het plaatsje La Duquesa. Wij schrokken van de prijs per nacht (ruim 40 euro) maar zochten toch een plaatsje uit.
De camping ligt aan zee en heeft een prachtig zwembad. We besluiten een plons te nemen in het peuterbad. In het grote en moderne toiletgebouw zijn aparte kamers voor gezinnen, voorzien van een babybadje en aankleedkussen.

Wij gebruiken deze camping als uitvalsbasis voor een bezoek aan Gibraltar. We laten de spullen op de camping achter en parkeren de camper net buiten de grens van Gibraltar en gaan te voet verder.

Tip: Met de camper naar Gibraltar? Ga NIET met de camper de grens over, maar parkeer deze in de haven. Hier mag je eventueel ook 1 nacht slapen, maar er zijn hier geen voorzieningen zoals stroom en douches.

Tips Gibraltar

  • Neem de kabelbaan naar boven – Als je naar Gibraltar gaat moet je natuurlijk naar boven de rots op. Koop je kaartjes een dag van tevoren online. Dat scheelt ter plekke flink wachten. Een kinderwagen of buggy kan gewoon mee naar boven.
  • Aapjes kijken – Op de rots vind je heel veel apen. Apen leren snel, en weten dat er eten te halen valt bij kindjes en dus ook bij kinderwagen. Berg al het eten op, en doe dit in ZEER goed afsluitbare tassen. De apen zijn namelijk erg brutaal .
  • Pas op voor vliegtuigen – Als je via de hoofdstraat naar de grens loop steek je de landingsbaan van het vliegveld over. Zakken de slagbomen? Wachten maar, want er komt een vliegtuig aan!

 

Stop 3: Barbate – 2 nachten

We rijden door richting de westkust, naar het plaatsje Barbate op camping Pinar San Jose. De camping zelf is enorm groot, maar wel prachtig met mooie bomen. De plekken voor campers zijn klein en je staat boven op elkaar. Wij hebben onderhandeld voor een grotere plek. Er is een mooi zwembad en voor baby’s een speciale babyruimte in het sanitair gebouw. De receptioniste praat gebrekkig Engels.

De camping stond tijdens ons verblijf bomvol met Spanjaarden die elke avond tot laat herrie maakten. Niet heel prettig.

In Barbate doen we niet veel meer dan fietsen richting zee en in de omgeving. Even lekker ontspannen.

Stop 4: Ronda – 2 nachten

We zijn er helemaal klaar met de herrie op camping Pinar San Jose en pakken vroeg onze spullen. We gaan het binnenland weer in en rijden richting Ronda. Hier parkeren we de camper op Camping El Sur. Een rustige camping met afgebakende plaatsen, niet veel bomen, maar wel met een zwembad. Het is niet erg druk dus we mogen zelf een plek zoeken.

Het toiletgebouw is pas vernieuwd. Hier helaas geen babyfaciliteiten, maar de douches zijn groot genoeg om met een baby op je arm te douchen, terwijl je partner droog blijft en eventueel kan helpen. De camping heeft een uitzichtpunt, helemaal boven aan de camping. Vanuit daar heb je een prachtig zicht over de vallei, en over het plaatsje Ronda, waar we de volgende dag naartoe wandelen.

Tips voor Ronda

  • Ronddwalen door het stadje – We hebben geluk. Als we aankomen in Ronda blijkt het een feestdag te zijn. Alle boeren hebben hun mooiste paarden van stal gehaald en versierd met mooie bloemen en mooi tuig. De paardenkarren (ik denk wel 30 karren in totaal) staan allemaal opgesteld in de hoofdstraat, klaar om de arena in te gaan waar ze gekeurd worden op schoonheid, versieringen en hoe de mensen die erbij horen er uitzien.
    Een flinke happening en Anouk kijkt haar ogen uit.
  • Bezoek de Arena – In het centrum van Ronda vind je een stierenarena met museum. Deze is interessant om te bezoeken. Tip: vraag aan de receptioniste van de camping hoe laat de Arena opengaat. Nu waren er geen rondleidingen vanwege het paardenspektakel, maar normaal kan je met een gids naar binnen.

 

Stop 4: Torremolinos – 2 nachten

We trekken weer verder richting kust. Bestemming camping Torremolinos. De camping ligt naast een drukke weg, onder de rook van het vliegveld. Maar, we vliegen overmorgen terug, dus om alles zo relaxt mogelijk in te pakken, leek ons dit de beste optie.

De camping is verschrikkelijk. Haast geen schaduw, hele kleine plekken, geen zwembad, geen speeltuin, en een vies sanitair gebouw. Gelukkig zijn we hier maar 2 nachten.

Met de fiets nemen we de weg naar beneden vanuit de camping. 3 minuten later fietsen we de boulevard van Torremolinos op. Hier fietsen we zo’n 2 uur richting alle bekende kustplaatsen en weer terug. Er zijn brede fietspaden en er valt genoeg te zien.

De tweede dag bezoeken we Malaga. Net buiten de camping stopt de trein en binnen 20 minuten sta je in het centrum. We dwalen door deze prachtige stad, eten een hapje en genieten van onze laatste dag.

Conclusie: Zuid-Spanje met huurcamper

Wil je graag een rondreis maken met een peuter, naar het zuiden van Spanje? Maar wil je niet elke dag je koffers inpakken om te vertrekken naar een volgend hotel?
Huur een camper! Voor de kleine (en voor jullie) elke nacht hetzelfde bed. Op de camping vermaken de kinderen zich prima. Anouk kon zich uren vermaken met steentjes in haar emmertje doen. Als ouders zit je niet elke avond op tijd op je hotelkamer, omdat je kleine al op bed ligt. Wij legde vaak 1 telefoon met babyfoon aan in de camper en maakte vervolgens een wandeling over de camping. Er zijn altijd mensen in de buurt die een oogje in het zeil houden.

Wij hadden veel zelf meegenomen (kinderwagen, slaaptentje voor Anouk, zelfs haar loopfiets hadden we mee) maar verder is alles aanwezig in de camper.

Zuid-Spanje is prachtig! Heerlijke temperatuur, erg vriendelijke mensen. De natuur is prachtig. Het verbaasde ons hoeveel campings de faciliteiten voor baby’s hebben. De kustplaatsen onder Malaga zijn erg druk, maar er zijn ook zeker onontdekte plaatsen.
En Gibraltar? Een letterlijk hoogte puntje van de reis.

Lees hier over de route van Marlieke met camper door het oosten van Andalusië


Heb jij ons printmagazine al gezien? Een reismagazine speciaal voor gezinnen! Klik hier voor meer informatie. Hier om editie 1 los te bestellen. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*