Verantwoord dolfijnen spotten op Bali

Verantwoord dolfijnen spotten op Bali

Tijdens onze reis op Bali wilden we ontzettend graag dolfijnen spotten in Lovina. Maar wat hoorden we daar verschrikkelijke verhalen over. Tientallen vissersboten die met z’n allen tegelijk de dolfijnen opjagen. Daar wilde ik absoluut niet aan mee doen. Maar na enig speurwerk op internet vond ik Made’s beautiful fish. Made gaat een uurtje of twee later dan de vissersbootjes het water op, zodat de meeste bootjes alweer huiswaarts keren. En hij vaart ook nog eens met een bootje, waarvan het ronken van de motor de dolfijnen aantrekt. Dat klinkt goed!

Om 8 uur ‘s ochtends worden we verwacht op het strand. In de verte zien we al tientallen bootjes liggen. We moeten nog een kwartiertje wachten tot Made ons op komt pikken, maar dat is geen straf. We genieten van het ochtendzonnetje en het uitzicht op het kalme water.

De boot blijkt een comfortabel exemplaar waar de kinderen rustig kunnen zitten op een bankje met tafeltje (reddingsvesten zijn aanwezig) en met een kleine overkapping, zodat we niet vol in de zon zitten. We moeten eerst een stukje varen, voordat we in de buurt van de dolfijnen komen. De kinderen vinden het prachtig als Made vol gas geeft. Al snel zien we de dolfijnen en al snel zien we hoe alle bootjes er bovenop duiken. Even zakt me de moed in de schoenen. Hebben we hier nu zoveel meer voor betaald? Om alsnog mee te doen aan dit kat en muis spel?

dolfijnen spotten op Bali met Made's beautiful fishdolfijnen spotten op Bali met Made's beautiful fish

Made legt uit dat de dolfijnen maar heel kort aan het oppervlak blijven, doordat ze het gejaag van de bootjes niet prettig vinden. En inderdaad. Ze laten zich elke keer even zien om vervolgens weer voor een tijd onder water te verdwijnen en een stuk verderop weer boven te komen, waarna het hele gejaag weer van voor af aan begint.

dolfijnen spotten op Bali met Made's beautiful fish

Maar na een klein uurtje varen keren de vissersbootjes een voor een terug naar de kust. Wij varen rustig verder tot we de enige zijn. En dan gaat het echt los. De dolfijnen lijken op hun gemak. Tientallen glijden er onder de boot door. Spelend met de stroom die de motor achterlaat. Als Made gas geeft zwemmen de dolfijnen vrolijk mee. We worden getrakteerd op een stevig staaltje acrobatiek. De ene salto volgt na de andere. Wat is dit te gek zeg. We genieten nog een uur van deze privé voorstelling en dan is het tijd om terug te keren. Wat een fantastische ervaring. Elke cent meer dan waard. Kijk hier maar eens.

dolfijnen spotten op Bali met Made's beautiful fishdolfijnen spotten op Bali met Made's beautiful fish


De tour met Made’s Beautiful fish is een stuk duurder dan de vissersbootjes die je overal kan regelen. Wij betaalden ongeveer €25 per persoon (kids gratis), bij een visser ben je €6,50 kwijt. Wij vonden het echter elke cent meer dan waard. Made heeft echt hart voor de dolfijnen en dat was mooi om te zien. Het werd een dolfijnentocht zonder rot gevoelens.

Wil je ook mee met de boot van Made? Neem dan vooral contact met hem op. Dat kun je het beste doen door te mailen of langs zijn tourbureau te lopen als je in Lovina bent. Geloof me, je krijgt er geen spijt van!

Wil je meer lezen over Bali? Bezoek dan onze Bali met kinderen pagina boordevol tips.


NIEUWS! Heb jij al gehoord dat wij een printmagazine uit gaan geven helemaal gericht op gezinnen? Hier lees je meer informatie. Of abonneer direct en steun ons. De eerste editie valt rond 20 december op de mat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*