Rügen – Heerlijk eiland in Duitsland

Rügen – Heerlijk eiland in Duitsland

Het eiland Rügen ligt in het noordoosten van Duitsland. Hier bekijk je de witte krijtrotsen, wandel je tussen de bomen of huur je een voor dit eiland typische mand om in te chillen op het strand. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden en uitjes voor Rügen met kinderen voor je op een rij.

Vanaf de top van het boomkroonpad in Rügen heb je een mooi uitzicht

Bezienswaardigheden en doen op Rügen


Krijtrotsen

Jasmund Nationaal Park is het kleinste nationale park van Duitsland en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier wandel je door oude beukenbossen en langs witte krijtrotsen. Op de keienstranden kun je hühnergotter zoeken, vuurstenen met een gat erin. Informatie vind je bij het bezoekerscentrum aan de Königstuhl. 

Op de keienstranden van Jasmund Nationaal Park kun je hühnergotter zoeken
Een hühnergotter
Jasmund Nationaal Park is een van de hoogtepunten van Rügen

Uitkijktoren tussen de bomen

Baumwipfelpfad Rügen is een vlonderpad boven de grond, waardoor je tussen de bomen loopt. Het hoogtepunt van de wandeling is uitkijktoren Adlerhorst. Boven kijk je uit over het eiland en durfals glijden met de lange tunnelglijbaan weer naar beneden.

Het boomkroonpad van Rügen

Bewogen geschiedenis

Aan een van de mooiste stranden van Rügen vind je de kolos van Prora, een 4 kilometer lang hotel dat Hitler in de Tweede Wereldoorlog liet bouwen. Er heeft nooit iemand gelogeerd en het werd niet afgebouwd. Het bouwwerk ligt indrukwekkend in de duinen en zie je goed liggen vanaf uitkijktoren Adlerhorst.

In de strandmand

Bij de strandtenten in badplaats Binz verhuren ze van die typische Duitse strandmanden. Hier plof je makkelijk met zijn tweeën in voor een dagje chillen op het strand. De stoelen zijn ook ideaal om kleine kinderen in om te kleding zonder dat ze gelijk onder het zand zitten.

Typisch Duitse strandmanden
Typische Duitse strandmanden

Rodelen

De Inselrodelbahn in Bergen auf Rügen is de meest noordelijke zomer- en winterrodelbaan van Duitsland. Voor €2 per persoon roots je al over het parcours. Op het terrein zijn ook een aantal hoge glijbanen. Een super leuk uitje voor wie Rügen met kinderen bezoekt.

De zomerrodelbaan van Rügen

Fietsen op Rügen met kinderen

Op het eiland kun je fietsen met een fietskar huren. Dit is een handig vervoersmiddel als je kinderen hebt die nog een middagslaapje doen. Het is verstandig om fietsen vooraf te reserveren, want in het hoogseizoen kan alles verhuurd zijn. Elektrische fietsen kunnen fijn zijn, zeker als je een fietskar moet trekken. De mooiste fietstocht die we maakten is die door de eindeloze duinen van Hiddensee, een autovrij eiland in de buurt van Rügen. Zie tip hieronder 

Op Rügen vind je mooi fietspaden
Op Rügen vind je mooi fietspaden

Eilandhoppen

Hiddensee is een autovrij eiland waar je vanaf Rügen in 45 minuten met de veerboot heen vaart. Je kunt je eigen fietsen meenemen of ter plaatse fietsen huren. Op het eiland vind je lange zandstranden en duinen, een charmante vuurtoren en veel eet- en drinkgelegenheden. 

Hiddensee is een leuke daguitstap vanaf het Duitse eiland Rügen
Mooi huisje en de vuurtoren van het eiland Hiddensee

Het Ozeaneum in Stralsund

De Hanzestad Stralsund ligt op het vasteland en is met Rügen verbonden door een brug. Het middeleeuwse centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt hier ook het Ozeaneum en het Deutsches Meeresmuseum, met vele aquaria waar je meer leert over het waterleven van de Oost- en Noordzee. Een perfecte activiteit bij regen. 

Stralsund

Overnachten op Rügen

Vakantiehuisje Rügen

Wij logeerden in Airbnb-huisje Grüne Oase auf Rügen in het dorpje Sehlen. We zaten aan de bosrand waar bij schemering hertjes voorbijliepen. Het huis heeft een ruime woonkamer, drie slaapkamers en een terras. 

Herten in de tuin van vakantiehuisje Grüne Oase op Rügen
Herten in de tuin van vakantiehuisje Grüne Oase

Dit schattige vakantiehuisje op Rügen met rode luiken ligt op loopafstand van het strand in het dorpje Glowe. Met vier slaapkamers heeft iedereen een eigen plek.

Camping op Rügen

Camping Banzelvitzer Berge ligt aan een binnenzee en heeft een klein strandje. Voor kinderen is er een ontdekkingspad, een doolhof en een grote piratenspeeltuin met tafeltennistafels. Ook lopen erboerderijdieren zoals pony’s en alpaca’s rond. 


Praktische informatie

Hoe kom je er?

Het eiland Rügen ligt in het noord-oosten van Duitsland. Op 730 kilometer vanaf Utrecht. Een brug verbindt het eiland met het vasteland.

Combineren met

Maak een tussenstop in de steden Bremen of Hamburg als je niet de hele afstand in een dag wilt rijden. Of combineer Rügen met een vakantie in de Harz of een citytrip Berlijn.

Wat is de beste reistijd voor Rügen?

Omdat het een eiland is in noord Europa, kan het in onze mei- en herfstvakantie nog flink fris zijn op Rügen. Denk aan temperaturen tussen de 10 en 15 graden. In onze zomervakantie zijn de temperaturen aangenaam met zo’n 22 graden gemiddeld. Dat maakt Rügen tot de ideale zomervakantiebestemming voor wie niet van te warm weer houdt.


Over de auteur

Anne-Sophie is Duitsland fan en reisde naar Rügen samen met haar man Michiel, dochters Eva (3) en Rozanne (6 maanden) en oma. 

Meer tips voor Duitsland? Bekijk dan onze Duitsland pagina voor een overzicht van al onze artikelen.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*