Alles wat je moet weten over vliegen met een baby, dreumes of peuter

Alles wat je moet weten over vliegen met een baby, dreumes of peuter

Wat is de ideale leeftijd om te vliegen? Wat is de beste stoel met een baby? Hoe voorkom je pijn aan de oren? Het zijn zomaar een maar vragen die in je opkomen als je gaat vliegen met je kind. Met deze uitgebreide info stap je goed voorbereid het vliegtuig in.

De ideale leeftijd om te vliegen

Wat is de ideale leeftijd om met een baby of dreumes te vliegen, vraag je je misschien af. Is het makkelijker met een hele jonge baby die nog veel slaapt? En is het pittiger met een actieve dreumes die niet meer stil kan zitten? Eigenlijk is onze conclusie: de ideale leeftijd bestaat niet. Elke leeftijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Bovendien zijn er veel meer factoren die bepalen of je een fijne vlucht hebt. Zal je zien dat je kind de ideale leeftijd heeft, maar net verkouden is en last krijgt van zijn oren.

’s Morgens, ’s middags of ’s avonds vliegen?

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur qua vliegtijden. Voor een lange reis is het wellicht slim om voor een nachtvlucht te kiezen, maar dan moet je wel een makkelijke slaper hebben. Een oververmoeid kind dat niet wil slapen, is geen fijn gezelschap. Voor kortere afstanden gaan wij altijd liever voor de ochtendvlucht. Dan is je kind nog het minst moe en ben je zelf ook nog fris en fruitig.

vliegen-met-peuter-kleuter-2

Lopend ‘boarden’ naar het vliegtuig is een feestje met peuters

Extra stoel boeken of op schoot

Je hebt heel wat keuzes als je gaat boeken en inchecken voor je reis. Baby’s mogen tot 2 jaar gratis of tegen een kleine vergoeding meevliegen. Dit is natuurlijk lekker goedkoop, maar bedenk wel of je het ziet zitten om de hele reis een kind op schoot te hebben. Bij een kleine baby is dit niet zo erg, maar met een bewegelijke dreumes is het minder fijn. Als je een extra stoel bijboekt mag je bij veel luchtvaartmaatschappijen een Maxi-Cosi of stoelverhoger meenemen in het vliegtuig. Dit is dubbel handig als je op je vakantiebestemming een auto huurt, het scheelt je hoge kosten voor het huren van een autozitje. Voor jonge baby’s is er op langere vluchten vaak ook een bassinet (wiegje) beschikbaar, deze moet je wel van tevoren reserveren, want niet op elke plek in het vliegtuig kan deze hangen en er is maar een beperkt aantal. Elke luchtvaartmaatschappij heeft weer andere regels en voorzieningen.

> Alles over vliegen met baby’s met Transavia

> Alles over vliegen met baby’s en kinderen met KLM

Inchecken en de juiste stoel kiezen

Bij het inchecken komt de vraag: welke stoel in het vliegtuig is het beste met een baby? Tja… goede vraag. Ik kies altijd een stoel helemaal voor of helemaal achter in het vliegtuig. Dat doe ik omdat het gangpad naar de toiletten dan het snelst vrij is. Zit je bijvoorbeeld in het midden, dan is er altijd wel een karretje met drinken, eten of ‘luxury goods’ onderweg en het cabinepersoneel is nooit zo blij om helemaal terug te moeten lopen om jou er langs te laten. Met een dreumes die graag wil spelen en bewegen kun je ervoor kiezen om de stoelen met extra beenruimte achter de toiletblokken te boeken. Zo kunnen ze op de grond spelen zonder het pad te blokkeren. Vlieg je met twee kinderen die allebei op schoot moeten, dan kun je niet met z’n vieren naast elkaar zitten. Er mag per rij namelijk maximaal 1 kind op schoot mee reizen.

Maak je een verre reis waarbij je door de nacht vliegt? En ben je met zijn vieren? Probeer dan 4 stoelen naast elkaar te regelen. Twee kleine kindjes kunnen dan samen liggen op de 2 middelste stoelen en je hoeft niemand lastig te vallen als er iemand moet plassen.

Nog een tip: als het vliegtuig niet volgeboekt is, kun je bij het inchecken vragen of er een rij beschikbaar is met een lege stoel naast je.


 Ga je voor een verre bestemming met tijdsverschil? Lees dan onze blog 8 Tips om zo snel mogelijk van een jetlag af te komen


vliegen-met-peuter-kleuter-in-het-vliegtuig

Vergeet niet wat speelgoed mee te nemen voor tijdens het vliegen met een peuter

Kinderwagen, buggy en/of draagzak mee

Bij een kleine baby zal je je kinderwagen met reiswieg mee willen nemen. Dat kan in principe gewoon, maar als je kinderwagen niet uit 1 stuk bestaat (zoals bij een buggy het geval is) kun je hem vaak niet meenemen tot aan de gate. Je checkt hem dan is als (speciale) ruimbagage. In dit geval is het slim om een draagzak of Maxi-Cosi mee te nemen om je baby in te dragen tot aan de gate. Neem je een buggy mee dan kun je die vaak gewoon meenemen tot aan het boarden. Je laat de buggy dan achter bij de ingang van het vliegtuig. Soms vind je hem bij aankomst terug bij de slurf, maar vaak gaat hij met de rest van de bagage op de bagageband. Houd er dus rekening mee dat je je kind nog een stuk moet tillen.


Lees ook onze blog Het grote dilemma: draagzak of buggy?


Last van de oren voorkomen

De grootste boosdoener van huilende baby’s in het vliegtuig, zijn de oren. Baby’s kunnen hier tijdens het opstijgen en dalen door de luchtdruk last van krijgen. Ze kunnen hun oren nog niet klaren, maar je kan ze wel helpen door tijdens het opstijgen en landen wat te eten of drinken te geven of een speen. Door het slikken gaan de oren open. Neusdruppels kunnen ook helpen om pijn te voorkomen, zeker bij verkoudheid.

Babyvoeding meenemen aan boord

Je mag babyvoeding, zoals een potje fruithap of groente, meenemen aan boord. Dit wordt wel bij de douane gecheckt in een speciaal apparaat. Opwarmen van potjes of flesjes kan vaak in het vliegtuig. Wil je het eten tijdens het opstijgen geven, dan kun je dit het best op tijd vragen aan het cabinepersoneel. Is je kind al groot genoeg om met de pot mee te eten? Bedenk dan wel even of de vliegtuigmaaltijd in de smaak zal vallen of dat je liever eigen eten meeneemt, zoals een boterham. Eetstrijd of een hongerig kind is wel het laatste waar je zin in hebt in het vliegtuig.

Verschonen in de lucht

Verschonen in het vliegtuig kan op de toiletten, daar is een speciaal verschoonplankje dat je kunt uitklappen. Doe het verschonen ook echt op de toiletten en niet in de cabine, wel zo netjes naar je medepassagiers toe.

Je dreumes of peuter voorbereiden op de vlucht

Soms kan het helpen om van tevoren te vertellen wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de vlucht. Dat je de koffer eerst af gaat geven, je paspoort moet laten zien, door de douane moet. Dat het soms lang wachten is. En dat je een gordel om moet in het vliegtuig.

Handige hulpmiddelen hierbij zijn het boekje Ikke gaat vliegen. Een simpel verhaal met leuke illustraties die het voor de allerkleinsten duidelijk maakt hoe het in het vliegtuig gaat. Het kijken van YouTube-filmpjes kan ook goed werken. Zoals het filmpje wat wij maakten van onze lange vluchten naar Bali met twee peuters.


Lees ook: Hoe overleef ik een vlucht met kind

Lees ook: Mag ik vliegen als mijn kind waterpokken heeft?


Dit bericht bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets koopt of boekt via deze link. Het kost jou niks extra’s en wij kunnen mooie reizen blijven maken en jullie blijven inspireren. Een win win situatie. Meer lezen? Check dan onze disclaimer.

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*