Egypte met kinderen – Nijl-cruise en pyramides

Egypte met kinderen – Nijl-cruise en pyramides

Op school hadden ze al allebei al veel geleerd over het oude Egypte. Op Robbie’s (10) verlanglijstje stonden mede daarom de pyramides; hij wilde ze wel eens in het echt zien. Dat vond Fenna (11) een goed plan, en wij ook. Op naar Egypte met de kinderen dus. In onderstaande blog nemen we je mee langs de highlights die wij zagen in 10 dagen.

Doe een Nijl-cruise

De boot, het cruise-schip. Daar keken ze misschien wel het meeste naar uit. Robbie en Fenna hadden geen beeld bij een cruise. Ik wel. Ik dacht dat het best een beetje suf zou zijn. Ouderen op de Rijn… zeg maar. Maar de Nijl is fenomenaal! Die blijkt echt onwijs breed en groot en groen en mooi. Een langgerekte oase vol vruchtbaarheid en activiteit met prachtige vergezichten. De oevers van deze immens brede rivier zijn aan beide kanten begroeid met bloemen, struiken en bomen. Vanaf het bovendek kan je er overheen kijken en zie je ook nog in de verte het droge en dorre woestijnlandschap; het gaf de prachtigste kleurcombinaties. Al helemaal wanneer de zon ondergaat.
En dan de boot zelf; geweldig zwembad, heerlijke stoelen, fijne bar, overdadige buffetten en fantastische service. Ik ben pro cruise nu, dat snap je.

Ogen en oren te kort in Cairo

Dan de stad. Niet zomaar een stad. Cairo, een stad met zo’n 10 miljoen inwoners, geregistreerde inwoners overigens. Ik vond het best een uitdaging om daar rond te touren met de kinderen. Nou, geen probleem hoor, verrassend goed ging dat. Met een mini busje gingen we van hot naar her waarbij we we ons vergaapten aan alles wat er op straat gebeurde. Armoede overheerste in alle opzichten, maar werd afgewisseld met hier en daar een moderne touch in een niet te beschrijven chaos van voertuigen, mensen, dieren, dingen, geuren en kleuren. We kwamen ogen en oren te kort. Onze neus maakte ook overuren. De heerlijke geur van vers gebakken brood en uitgestalde kruiden werd afgewisseld door die van overvolle vuilnisbakken. Overal mensen, overal kinderen, overal dieren. We hebben ons geen seconde verveeld hier.

Genoeg te zien in Cairo

Chillaxen aan de Rode zee

Da’s hip. Chillen en relaxen in 1 en wij wilden dat ook. Wij deden dat in Hurghada aan de Rode zee. Het valt in de categorie ‘all inclusive’. Yep, polsbandje om en gaan. Eat, sleep, repeat. Dat dus, en zwemmen. Je kunt er super veel meer doen overigens; onwijs coole trips op de Rode Zee om te snorkelen en te duiken bijvoorbeeld. Je kan er ook quad-rijden of paardrijden. Wij lieten het aan Robbie en Fenna over en lagen drie dagen aan het zwembad. Zij lagen er vooral in, al dan niet via een van de vele glijbanen. Kinderen blij, wij blij. Maar drie dagen was voor ons wel echt genoeg.

Ga een paar dagen all inclusive

Pyramides en Tempels kijken

Daar kwamen we natuurlijk ook voor! De Piramides bekijk je als je in Cairo bent en de tempels pik je mee als je op de boot zit. Het bekijken van oude stenen is natuurlijk voor elk kind mega vet saai. Zo ook voor die van ons. In eerste instantie. Na wat ongeïnteresseerde blikken bij de eerste tempel heb ik ze geadviseerd om eens te luisteren naar wat de gids vertelde. Lees: ik werd boos en gaf ze opdracht het volgende verhaal te kunnen navertellen. Dat hielp niet alleen, maar ze realiseerden zich ook dat er dus super veel coole verhalen bij die saaie stenen hoorden. En toen was het wel heel leuk. Zo leuk zelfs dat ze ook Goden begonnen te herkennen in de Hierogliefen. Mama trots, papa trotser.

De pyramides trouwens, die vindt iedereen gaaf. Punt. Met gids zelfs nog wat gaver, omdat je je dan pas echt realiseert hoe indrukwekkend het eigenlijk is. Je loopt er met gemak een tijdje rond en realiseert je dan dat je een stijve nek hebt van het naar boven kijken omdat je het nog steeds niet kunt geloven. Een must als je met kinderen in Egypte bent.

Moraal; als je nog een dag of 10 over hebt, geen zin in alleen maar zon/zee en strand, denk eens aan Egypte!

Een bezoek aan de piramides is nog leerzaam ook

Do’s in Egypte met kinderen

  • Laat een dergelijke 10-dagen highlights-reis organiseren door een lokaal reisbureau; zij doen niet anders en je komt er zelf echt lastig uit in de Egyptische chaos. De prijzen zijn ook absoluut aantrekkelijk.
  • Zorg voor afwisseling, dat houdt het voor iedereen leuk.
  • Doe dichte schoenen aan; dan heb je niet alleen geen last van de viezigheid op straat, maar kan je ook beter uit de voeten op de oneffen grond.
  • Laat je hele korte broeken, mini-jurkjes en tanktops maar gewoon thuis. Het is en blijft een Islamitisch land en je komt toch overal in aanraking met de lokale bevolking. #respect
  • Laat je vooroordelen thuis en vraag je gids om uitleg, in Egypte lijken dingen nogal eens anders dan ze in het echt zijn.
  • Hou Polarsteps of iets dergelijks goed bij! Na een week ben je de namen van de Goden, Koningen en Tempels echt vergeten.
  • Eet Falafel in Cairo. Dat weet je meteen hoe dat echt behoort te smaken.

 

Don’ts

  • Nog maar even niet doen als je kinderen heel jong zijn. Geduld is hier het motto. Jullie tijd komt nog. Ik raad aan vanaf 9 jaar.
  • Ga niet in het hoogseizoen! Oktober t/m april is de perfecte tijd om te gaan, maar sla december over; dan sta je met wel 5000 mensen naar dezelfde tempel te staren. In de zomer smelt je gewoon weg.

Praktische tips Egypte met kinderen

Heb je een visumnodige voor Egypte?

Reis je zelfstandig? Vraag dan een e-visum aan. Deze kost €34,95 per persoon voor een single entry visum. Reis je georganiseerd? Dan wordt er waarschijnlijk een visum is on arrival voor je geregeld.

Vaccinaties

Altijd zelf even nakijken, dat kan heel goed op de website van de GGD.

Reisadvies

Het reisadvies voor Egypte is niet in het hele land hetzelfde. Er wordt niet aangeraden in het binnenland van Egypte te reizen. De kust en de Nijl zijn wel te bereizen en hebben hetzelfde risico als bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Turkije.

Boeken en kosten Egypte

Deze keer heb ik de hele reis laten organiseren door Trip.me. Een site waarbij je direct bij de lokale reisbureaus boekt en dus geen extra kosten hebt van tussenpersonen. Dikke aanrader! We betaalden €2750,00 voor ons vieren voor de 10 dagen in Egypte zelf. De binnenlandse vluchten, alle hotel/boot overnachtingen, fulltime gids, bezoeken aan de pyramides en tempels, alle vervoer in een eigen busje en bijna alle maaltijden waren inclusief. Alleen de vlucht van en naar Egypte komt hier dus nog bij.

Dit is wel heel relaxt reizen door Egypte met kinderen

Reis je wel met kleine kinderen en wil je naar een Arabisch land? Overweeg dan kindvriendelijk Marokko

Wij deden eind Oktober een 10-daagse rondreis door Egypte met Robbie en Fenna. We begonnen met een 4-daagse Nijl-cruise waarbij we onderweg de mooiste tempels bezochten. Daarna lagen we 3 dagen aan het zwembad in Hurghada en vervolgens waren we een paar dagen in Cairo waar we niet alleen de pyramides bekeken maar ook de Citadel, het museum en de bazaar. De complete reis vind je op mijn Polarsteps en wil je aanvullende informatie hoor ik graag van je.


NIEUWS! Heb jij al gehoord dat wij een printmagazine uit gaan geven helemaal gericht op gezinnen? Hier lees je meer informatie. Of abonneer direct en steun ons. De eerste editie valt rond 20 december op de mat.

 

Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*